Prachtig nieuws op Landgoed Sandenburg: eerste reekalfjes zijn geboren!

Prachtig nieuws op Landgoed Sandenburg: eerste reekalfjes zijn geboren!

Deze week zijn de eerste reekalfjes geboren op Landgoed Sandenburg. Deze kwetsbare jonge dieren verdienen in het voorjaar speciale aandacht. U kunt ons daarbij helpen!

De tekenen van het voorjaar worden zichtbaar in de natuur, overal hoor je de vogels fluiten en zie je jonge dieren. Het is een ware beleving om bij een wandeling oog in oog te komen te staan met een ree, zeker omdat het in deze tijd van het jaar ook maar zo een kalfje kan zijn. Deze kleine kalfjes worden vanaf de laatste week april tot eind mei geboren. De reegeit legt haar kalfjes neer op een goed verscholen plaats in het lange gras of ergens in een bosje. Op deze plaats blijft het kalf liggen totdat de reegeit weer terug komt om te voeden. Vooral de eerste periode zijn de kalfjes erg kwetsbaar.

Wat moet u doen als u een reekalfje vindt?
Laat het kalf met rust! De moeder is nooit ver weg en zal altijd het kalf weer opzoeken. Mocht u twijfelen over de situatie, neem dan contact op met het landgoed.

Wat moet u nooit doen:
Raak het kalf nooit aan. Ga er ook niet te lang of met grote groepen bijstaan. Kalfjes zijn dat niet gewend en raken hiervan in de stress, wat de dood tot gevolg kan hebben.

Gevaar van maaivoertuigen
Een reekalfje loopt groot gevaar in het lange gras. Hij voelt zich hier veilig en zal hier nooit uit zich zelf uit gaan, zelfs niet als er een landbouw voertuig gaat maaien. Om te voorkomen dat de reekalveren worden gedood door maaivoertuigen, heeft Landgoed Sandenburg intensief contact met de pachters van de percelen grasland die geliefd zijn bij reeën. Op deze percelen nemen wij preventieve maatregelen om maaislachtoffers te voorkomen. De avond voorafgaand aan het maaien plaatsen we stokken met plastic zakken. Door het geritsel halen de geiten hun kalfjes uit het lange gras, en nemen ze mee naar een veilige plek.

Bescherming van de reekalfjes met drones
Wildbeheereenheid Krommerijn helpt ons de reekalfjes te beschermen tegen maaivoertuigen. Met behulp van een drone met warmte beeld sporen we de reekalfjes op. Zodra een kalfje gevonden is, markeren we de plek met stokken en weet de boer waar hij de machine even moet uitzetten. Dit blijkt een bijzonder effectieve manier te zijn.

Gevaar van loslopende honden
Landgoed Sandenburg doet zijn best om de natuur in deze kwetsbare periode te beschermen. U kunt ons daarbij helpen.  Om de reekalfjes te beschermen is het erg belangrijk dat u uw hond op alle wandelpaden aan de lijn houdt. Uit het verleden is helaas vaak gebleken dat honden achter het wild aan jagen. Wanneer het wild daardoor de weg over vlucht, kan dit ook aanrijdingen tot gevolg hebben. Wist u dat in de provincie Utrecht elk jaar zo’n 300 reeën worden aangereden?

Recreatie en rust gaan samen, als iedereen zich aan de openstellingsregels van het landgoed houdt. Deze openstellingsregels vindt u aan het begin van de gebieden waar u Landgoed Sandenburg ingaat.

 

 

 

Recent Posts