Historie Landgoed Sandenburg

Het verhaal achter Landgoed Sandenburg

In het Langbroekerwetering gebied, rondom Landgoed Sandenburg, staan veel kastelen en versterkte torens met een middeleeuwse oorsprong. Deze gebouwen staan hier met een reden. De Bisschop van Utrecht en zijn buurman, de Hertog van Gelre, hadden destijds weinig warme gevoelens voor elkaar. Uit angst voor een mogelijke inval werden op het grensgebied wachttorens neergezet. Deze wachttorens werden in de loop der eeuwen uitgebouwd tot kastelen.

De historie van Landgoed Sandenburg gaat meer dan 700 jaar terug. In het jaar 1300 wordt Sandenburg voor het eerst vermeld. Sandenburg wordt nog steeds bewoond door de familie Van Lynden van Sandenburg.

Familie van Lynden van Sandenburg

In 1792 wordt Landgoed Sandenburg gekocht door G.C.C.J. Baron van Lynden. Hij wordt daarmee “heer van Sandenburg” en al snel heet de familie van Lynden van Sandenburg. In de tijd daarna wordt Landgoed Sandenburg door aankoop en vererving steeds groter, inmiddels is het uitgegroeid tot een van de grootste landgoederen in de streek.

In het begin van de 19de eeuw werd de tuin van het Kasteel al enigszins onderdeel van het landschap. De vierkante woontoren die het toen (weer) was werd naar het ontwerp van S.A. van Lunteren verbouwd. Ook werden in die tijd, in dezelfde stijl, het Koetshuis en de Oranjerie gebouwd. Het park eromheen werd in ‘Engelse landschapsstijl’ aangelegd. Daarna, begin 20ste eeuw, werden nog een veestal en tuinschuur gebouwd.

Historische levendigheid terug

Nog niet zo lang geleden, tussen 1994 en 2000, zijn alle gebouwen op de buitenplaats Sandenburg grondig aangepakt. Waar nodig is het achterstallig onderhoud weggewerkt en zijn de monumentale gebouwen gerestaureerd in hun oorspronkelijke staat. De bestemming van de gebouwen is destijds voor een deel gewijzigd. Zo is de oude tuinschuur tot een woning gemaakt en zijn de voormalige veestalling, de Oranjerie en het Koetshuis tot moderne kantoren omgebouwd. Uiteraard met het behoud van hun monumentale en historische waarde en uitstraling.

Door deze veranderingen hebben de buitenplaats en de rest van het landgoed hun historische levendigheid weer terug gekregen en is er een unieke locatie ontstaan om kantoor te houden.

De meeste kastelen in de omgeving zijn nog particulier bewoond, net zoals Kasteel Sandenburg. Daarnaast zijn er meerdere bedrijven op het landgoed gehuisvest, waaronder het beursgenoteerde Aalberts Industries.