Landgoed Sandenburg

Het verhaal achter Landgoed Sandenburg

Als u kiest voor een kantoor in het Koetshuis op Landgoed Sandenburg, ervaart u iedere dag de rijke historie van het landgoed. U wordt vast nieuwsgierig naar het verhaal achter het landgoed. De historie van Landgoed Sandenburg gaat meer dan 700 jaar terug in de tijd. Een mooi verhaal om uw gasten mee te ontvangen. Landgoed Sandenburg wordt nog bewoond door de familie Van Lynden van Sandenburg.

De historie van Landgoed Sandenburg gaat al bijna meer dan 700 jaar terug in de tijd. Dan wordt Kasteel Sandenburg voor het eerst vermeld. Er zijn verschillende soorten theorieën over dit soort ‘huizen’, een daarvan is bijvoorbeeld dat het uitgegroeide verdedingswerken zijn.

In het Langbroekerwetering gebied, rondom Landgoed Sandenburg, zijn vele kastelen en landgoederen met een middeleeuwse oorsprong te vinden . Al deze kastelen en landgoederen staan hier met een reden. Een historisch feit geeft namelijk aan dat de Bisschop van Utrecht en zijn buurman, de Hertog van Gelre, destijds weinig warme gevoelens voor elkaar hadden. Uit angst voor een mogelijke inval werden er vele wachttorens neergezet. Waarschijnlijk zijn deze wachttorens uiteindelijk tot kastelen uitgegroeid.

Familie van Lynden van Sandenburg

In 1792 wordt Landgoed Sandenburg gekocht door G.C.C.J. Baron van Lynden. Hij wordt daarmee “heer van Sandenburg” en al snel heet de familie van Lynden van Sandenburg. In de tijd daarna wordt Landgoed Sandenburg door aankoop en vererving steeds groter, inmiddels is het uitgegroeid tot een van de grootste landgoederen in de streek.

In het begin van de 19de eeuw werd de tuin van het Kasteel al enigszins onderdeel van het landschap. De vierkante woontoren die het toen (weer) was werd naar het ontwerp van S.A. van Lunteren verbouwd. Ook werden in die tijd, in dezelfde stijl, het Koetshuis en de Oranjerie gebouwd. Het park eromheen werd in ‘Engelse landschapsstijl’ aangelegd. Daarna, begin 20ste eeuw, werden nog een veestal en tuinschuur gebouwd.

Historische levendigheid terug

Nog niet zo lang geleden, tussen 1994 en 2000, zijn alle gebouwen op de buitenplaats Sandenburg grondig aangepakt. Waar nodig is het achterstallig onderhoud weggewerkt en zijn de monumentale gebouwen gerestaureerd in hun oorspronkelijke staat. De bestemming van de gebouwen is destijds voor een deel gewijzigd. Zo is de oude tuinschuur tot een woning gemaakt en zijn de voormalige veestalling, de Oranjerie en het Koetshuis tot moderne kantoren omgebouwd. Uiteraard met het behoud van hun monumentale en historische waarde en uitstraling.

Door deze veranderingen hebben de buitenplaats en de rest van het landgoed hun historische levendigheid weer terug gekregen en is er een unieke locatie ontstaan om kantoor te houden.

De meeste kastelen in de omgeving zijn nog particulier bewoond, net zoals Kasteel Sandenburg. Daarnaast zijn er meerdere bedrijven op het landgoed gehuisvest, waaronder het beursgenoteerde Aalberts Industries.